Nagyszakácsi Község Önkormányzat weboldala

Projektcím: Házi komposztálás népszerűsítése Nagyszakácsiban
Projekt azonosító: KEOP-6.2.0/A/09-2010-0087

Nagyszakácsi településen fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojekt valósult meg, Európai Uniós támogatásból.

A projekt keretében a Dél-Dunántúli Régióban, a Marcali kistérségben, ezen belül Nagyszakácsi településen házi komposztálást népszerűsítő mintaprojekt valósult meg, amely során 150 db házi komposztáló láda került ingyenesen kihelyezésre a település háztartásaiba, amely környezettudatos hulladékhasznosításra ösztönzi Nagyszakácsi település lakóit. A lakóingatlanokra vetített felhasználók átlagos száma a lakónépességre és a lakóingatlanokra vonatkozó adatok alapján 2,6 főben lett meghatározva, így a projekt megvalósítása során a lakossági felhasználás 390 főt érintett. A projekt további része egy aprítógép beszerzése, amely szintén a lakosság használatába kerül, továbbá kiterjedt kommunikációs és kampánytevékenység megvalósítása.

A ládák kihelyezése előtt szórólapokon és hirdetéseken keresztül hívták meg a települések lakóit egy előadásra, melyen a pályázatról, az ezzel járó kötelezettségekről és természetesen a komposztálás gyakorlati folyamatáról volt szót. Az előadásokat nagy érdeklődés kísérte. A ládák szétosztása a vártnál egyszerűbb volt, mivel az előadáson résztvevők elmondták azoknak, akik nem tudtak elmenni, így a szomszédaiknak, ismerőseiknek, hogy milyen előnyökkel jár a láda használata. Még az idősebb korosztályt is meglepte, hogy a háztartási hulladék közel 2/3 részét lehet komposztálni, és azt a továbbiakban hasznosítani. Sokat segíthet a komposztálásban, a szerződés megkötésekor átadott használati útmutató is.

A házi és közösségi komposztálást népszerűsítő mintaprojektjét az Önkormányzat európai uniós támogatásból valósította meg. A komposztálással megoldódik a megmaradt hulladékok ártalmatlanítása, szállítása, ezáltal biztosított lett a kerti komposztálás, és nem utolsó sorban egy hasznos, a növényeket serkentő komposztot hoznak létre a láda használói.

Bővebb információ:
Nagyszakácsi Község Önkormányzata
8739 Nagyszakácsi, Kossuth u. 166.
Telefon/Fax: (06) 85/310-361
e-mail: nagyszakacsi@netelek.hu

Új magyarország logó Széchenyi terv logó
A projektek az Európai Unió támogatásával valósulnak meg

Hivatkozások: